Március 22. – Víz világnapja

Mint minden évben, most is fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzük a víz napjáról, így iskolánk tanulói és tanárai igyekeztek ezen a napon kék színű ruhába öltözni és a faliújságokon felhívni a figyelmét mindenkinek erre a fontos ügyre.
Ezen a napon az 5.b és az 5.c osztály tanulói ellátogattak a kőbányai víztározóba, amit ebből az alkalomból megnyitnak 3 napra a látogatók előtt. 11 ezer köbméter víz befogadására képes az óriásmedence, ami több mint 140 évig Kőbányáról látta el a Kelet-pestieket ivóvízzel. A hatalmas, háromhajós, két sor oszlopos víztároló 1869-71-ben épült, még téglából. Igazán különleges, patinás építmény. Kétemeletnyi magas építészeti remek, mely misztikus hangulata mellett nyugalmat és a szökőkútszerű levegőztetői miatt némi keleties hangulatot áraszt.
A föld mélyébe épített óriás ugyan több mint 140 éves, eddig nem volt vele gond. A háborúkat és bombázásokat is megúszta, és bár egy éve már nem aktív, de máig működőképes, tiszta, használható, téglaszerkezete pedig rendületlenül tartja nemcsak a födém, de a 11 ezer tonnányi víz súlyát is.
A nyílt nap után a medencét magasnyomású slaggal lemossák, és ha szükséges még nyeles kefével is végigtisztítják. Leginkább a víz által odahordott finomhomokot kell kimosni a tárolóból. Miután a medencét kipucolták, következik a fertőtlenítés: klórmeszet szórnak szét és feltöltik, a 24 órás fertőtlenítés után pedig újra üzembe helyezik.
A „medencében” tett látogatást egy ismeretterjesztő vetítés követte, ahol a vízügyi szakemberek kvíz kérdéseket tettek fel a tanulóknak és a helyes választ apró ajándékkal jutalmazták. Sok új információval és egy élménnyel gazdagabban tért haza mind a két osztály.

Szabó Magdolna