Természetismereti Tisza-tavi tábor

  1. július 25-30.

2017 július 25-én, reggel 9 órakor a Dr. Béres József Általános Iskola diákjai, szülei, tanárai a Keleti Pályaudvar bejáratánál gyülekeztek. Voltak, akik autóval indultak a 6 napos táborba, velük Tiszafüreden találkoztunk. A kiránduláson 28 tanuló és 6 felnőtt vett részt. Táborozásunk  ideje alatt volt a vizes VB Budapesten, a versenyszámokat, mérkőzéseket esténként csapatostul, a Tiszafüredi kikötőben, nagy képernyőkről követtük figyelemmel és drukkoltunk versenyzőinknek.

Kedden dél körül futott be a vonatunk Tiszafüredre. Egy hidegfrontnak köszönhetően lehűlt a 42 fokos levegő és bőséges esőzés nyomait láthattuk a tábor területén. Az erősen szürke esőfelhők délután is besötétítették az eget, de szerencsére eső már nem esett. A komor felhők átvonulása miatt az evezésre nem mertünk vállalkozni, de a röplabdapályát  maximálisan kihasználták tanulóink és végtelenbe menő passzolásokkal töltötték el a délutánt.

Szerda délelőtt, immár gyönyörű napsütéses időben, közepes (5-6 km-es) túrát terveztünk a közeli Örvényesre, amit bemelegítésnek szántunk a további, hosszabb túrákhoz. Hazafelé egy kis kerülővel elmentünk az élő Tisza homokpadjához, ahol a szokásos fürdőzés sem maradhatott el. Magas vízállás mellett kihúzgáltuk a kenuinkat a vízből, megpróbáltuk egyenesben tartani, hogy ne billenjenek bele tartalmukkal együtt a vízbe, majd a megérdemelt lubickolás feledtette az üléstől meggémberedett végtagjaink és egyéb testrészeink kellemetlen érzését.

Csütörtökön elhaladva Örvényes mellett Óhalászi felé vettük az utunkat. A  Lapos-, és a Fűzfás-morotvába egy tavalyelőtti megnyitott csatornán érkeztünk be, ahol a Szolgabíró-tavánál  néhány éve egy kilátó is épült: tetejéről szép kilátás nyílott a Sarudi-medence hatalmas vízfelületére.

A hétvégére visszatért a jó idő. Pénteken a Madárrezervátum felé vezetett az utunk, ami 4-5 órás kenuban ülést jelentett, itt nemigen lehet a kenukból kiszállni, csak a vízbe könnyen kiugrani, fürdeni és nehézkesen visszamászni, de ezt is csak felváltva, hogy nehogy beboruljunk a vízbe.

A magas vízállás miatt az egyébként  szokásos helyszíni ebédelés helyett visszaeveztünk a homokpadhoz, ahol  biztonságosan ki tudtunk szállni a kenukból,  és ha már homokpad,  akkor az természetesen  fürdőzést is jelentett a csapat számára.

Este, dacolva a vízparti szúnyogokkal, különleges kulturális élményben lehetett részünk: meghallgattuk és óriás kivetítőn végigkövettük a Tiszafüreden első alkalommal megrendezett, Miklósa Erika, Lajkó Félix és számos más kiváló zenész nevével fémjelzett  Operagálát.

Szombaton délelőtt négy motorcsónakkal jártuk be Tisza-tó környékét. A motorcsónak vezetését több gyermek is kipróbálhatta. A túra nagy élmény volt az ilyen  járművet  életükben először vezető apáknak, s azoknak is, akik csak csendesen szemlélődtek, gyönyörködtek a liliomokban, a gémekben, a gyerekdalból ismert vakvarjúban, a végtelen nyári égben s a természet egyéb csodáiban. Délután a Nemzeti Vágta helyi elődöntőjét szurkoltuk végig élőben és élveztük a vásári hangulatú, görögdinnye-kóstolóval egybekötött rendezvényt. Voltak, akik századeleji, módos parasztgazdának is beöltöztek a móka és a  fénykép kedvéért.

Vasárnap délelőtt   legtöbben vízibicikliztek, mások törpeharcsára vadásztak merítőhálóval. Négy vízi járművel indultunk a tó közepe felé és kezdődhetett az egy órás vizes móka. A bátrabbak  a kenuzás után  kipróbálták az egyszemélyes kajakot is. Ebéd után  elbúcsúztunk a szakavatott túravezetőtől, kitűnően sütő-főző szakácsunktól, és a 2018-as viszontlátás reményében  visszautaztunk Budapestre.

Köszönjük  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Egészségügyi, Szociális,  és Lakásgazdálkodási Bizottságának, hogy támogatásával idén is hozzájárult ehhez az élményekben dús 6 nap programjához.

Budapest, 2017. augusztus 18.

Varga Judith táborszervező pedagógus

Képek megtekintése: https://photos.google.com/share/AF1QipNONtFHx7tWRWuct2vFp8LxwYL_kO1MvyiEJmtl-9Irvc-3WtZD6jebfL8Q52CwHQ?key=YmRNTGxPbXdvRkMwVTdGQ2VUZU5QQ09DZGpuTUtn