Témanap a Mátyás király – emlékévhez kapcsolódóan

A 2018-as évet Mátyás király – emlékévvé nyilvánították, abból az apropóból, hogy Corvin Mátyást 560 éve választották magyar királlyá, illetve születésének 575. évfordulóját is ünnepeljük. Iskolánk kétféleképpen is kapcsolódott az eseményekhez. Az egyik a Mátyás király plakátpályázat, a másik pedig a Mátyás király témanap volt.

A témanapon 16 csapat, 8 helyszínen mérte össze tudását, ügyességét és rátermettségét. Reggel 8:30 órakor meghallgattuk közösen iskolánk korábbi igazgatójának, Bánhegyi Ferencnek a Hunyadiakról összeállított előadását. Majd kezdődött a vetélkedő. Volt lovagi torna a tornateremben testnevelés tanáraink vezetésével, kirakós játék Mátyáshoz kapcsolódó képekből, címerekből összeállítva a rajzteremben. Ezenkívül kellett egy kicsit térképésznek lenni, matekozni, keresztrejtvényt fejteni Mátyás életéhez kapcsolódóan, szöveget kiegészíteni, Mátyás udvarából tudósítást írni. Illetve minden csapat kipróbálhatta a viaszpecsételés művészetét egy kis angol nyelvvel fűszerezve.

A gyerekek vegyes csapatokban voltak, majdnem minden csoportban megtalálhatóak voltak ötödiktől nyolcadik osztályig, minden évfolyamról diákok, mégis nagyon hatékonyan tudtak együttműködni, és lelkesen, vidáman vették az akadályokat. A témanapokon szokásos menetleveleket Mátyás királyhoz kapcsolódó rajzokkal, ábrákkal kellett díszíteni. Itt is nagyon kreatív és érdekes munkák születtek, amik hozzájárultak a végső pontszám kialakulásához.

Minden csapat nagyon szépen teljesített. A nap végén került sor a témanap és plakátverseny eredményhirdetésére is. Az első helyezett csapat és az első helyezést elért pályázók a csokoládé jutalom mellett, ellátogathatnak a Budapesti Történeti Múzeumba, ahol egy múzeumpedagógia foglalkozáson fogunk részt venni, “Viseletek, korok, táncok…” címmel.

A plakátverseny díjazottjainak illetve az első helyezett (Mátyás király utódai) csapat tagjainak nevei tehát itt olvashatók, nagyon gratulálunk nekik:

Ötödik évfolyam:

 1. Zöllner Míra – Kóté Míra (5.b)
 2. Molnár Panna (5. a.)
 3. Gazdag Borbála – Takács Csenge (5.b)

Hatodik évfolyam:

 1. Huber Botond (6.b)
 2. Funnel Amy Anne – Hanti Bernadett (6.a)
 3. Dienes Enikő – Farkas Tünde (6.a)

Hetedik évfolyam:

 1. Móritz Tamás (7.a)
 2. Eich Botond (7.a)
 3. Jablonszky Zsófia (7.b)

Nyolcadik évfolyam:

 1. Fábián Álmos (8.a)
 2. Podina Balázs (8.b)
 3. Molnár Zsolt (8.a)

Különdíj: Suppan Emma (8.a)

Mátyás király utódai:

Ballai Hanna, Belovai Levente, Bíró Csilla, Erdős Fülöp, Bodzay Barnabás, Bori Edina, Bányai Barnabás, Balogh-Celebrini András, Borza Lilien, Kubus Írisz

Reméljük, hogy a gyerekeknek akkor élmény volt a témanap, mint amekkora lelkesedéssel mi készültünk rá, és lebonyolítottuk. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves kollégánknak a segítséget.

Alsó tagozatosainknak reneszánsz tánctanítás, koszorú készítés, és sok játékos feladat töltötte ki a délelőttöt. A Témanapról készült felvételeket, az alábbi linken tekinthetik meg:
https://drive.google.com/drive/folders/1ud4hcRYq0nTGhoRNmwqViGntRPLp4-dR