ÖKO-rovat

Üdvözlök minden Olvasót a környezetvédelemnek, fenntartható életmódnak szentelt új rovatunkban!

Mostantól minden hónap végén itt számolunk be az előző havi „zöld” eseményeinkről és az előttünk álló feladatokról.

Októberi  programjaink:

Október 2-16-ig papírgyűjtés folyik.

Október 14-én önkéntes napot tartunk. Várunk minden lelkes, tenni akaró Szülőt, Gyermeket, aki iskolánk szépítésében szívesen részt venne!

Október 14-én szemétszedést is szervezünk a Takarítsuk ki Óbudát program keretén belül, amikor is az iskola közvetlen szomszédságában található utcákat tisztítjuk meg az eldobott szeméttől szelektív módon. Szívesen fogadunk lelkes Szülőket, Családtagokat is!

Kérjük a hozzánk csatlakozókat, kesztyűt hozzanak magukkal!

Öko-rovatunkban Dök-tagjaink, diákjaink írásait is olvashatják egy-egy környezetvédelmi témában. Októberi témánk: Állatok világnapja – október 4.

Állatok világnapja:

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi

Kutyák…
Kiss Rebeka (7.b, DÖK-tag) írása
Érdekes. Elvárjuk, hogy szeressenek, de nem mindig szeretjük őket viszont. Tisztelet a kivételnek!
Miért fogadjuk őket örökbe, ha nem vigyázunk rájuk? Elfelejtjük megetetni. Kint hagyjuk az esőn. Majd leszidjuk, mert az esőtől vizes szőrrel összeken bennünket. Ha nem visszük le, akkor bepiszkít. És ezért bántjuk… A saját lustaságunk, kényelmünk miatt. És csodálkozunk, ha már nem jön oda hozzánk. Ha nem bújik hozzánk. Ha hirtelen megmozdulunk, megharap.
És megutáljuk, kidobjuk. Vagy nem foglalkozunk vele. És elmondjuk, hogy “problémás a kutyánk” pedig nem az. Csak szeretetre vágyik, és mi nem adjuk meg neki. Embertelen körülmények közt tartjuk, pl. panelházban, nem adjuk meg neki a légteret, mozgásteret, nem adunk vizet, majd csodálkozunk, hogy a “rossz” kutya, unalmában elrágcsálta a kedvenc kanapénkat.
Így felmerül a kérdés: Minek tartjuk őket, ha nem foglalkozunk velük és csak szenvednek?
Gondoljátok át, hogy mi mindent adtatok nekik, ami kell a boldog életéhez?!

Ha már a kutyusokról van szó, jut eszembe: Mi értelme van egy szaporítótól, tenyésztőtől megvenni több tízezer forintért? Persze sokan mondják, hogy az egészségesebb, szebb, ápolt és a legfontosabb fajtiszta…! Pedig az esetek nagy részében nem az. Borzalmas körülmények között tartják őket, enni alig kapnak, és ha már nem szül elég kölyköt az anyakutyus, csak úgy kidobják az utcára, esetleg menhelybe viszik.
Egy kutyus, aki soha nem látott kertet, madarat, szabad levegőt. Ott vannak egy sötét ketrecben. Sokszor annyit sem tesznek meg, hogy kitakarítanák, vagy rosszabb esetben az elhullott állatot kivennék a ketrecből… Persze, ez nem mindenhol van így.
És itt szeretnék kitérni a menhelyekre. Nagyon sok jó, állatbarát menhely működik, amelyek abban különböznek a sintértelepektől, hogy a begyűjtött kutyákat 14 nap elteltével nem altatják el, hanem esélyt próbálnak nyújtani nekik, hogy egyszer családban vagy egy jó gazdi mellett boldog kutyaként élhessenek tovább. Szegények, ketreceikben nap mint nap várják a „Megmentőt”, aki ételt, italt, menedéket és nem utolsósorban szeretetet ad majd nekik. Számukra maga az “Isten” lehetsz!
Szóval megéri sok pénzt elkölteni egy beteges, gyenge, fajtenyésztett kutyára? Vagy inkább örökbe kellene fogadni?
Szeretnélek titeket megkérni arra, hogyha kutyatartás mellett döntöttetek, jól gondoljátok át a családdal, hogy biztos minden téren tudtok-e majd gondoskodni róla. Ha megszületett a döntés, kutyamenhelyre (szinte minden település közelében van) menjetek, ahol a kutyusok nagyon várnak Benneteket és nagyon boldog lesz az az Egy, akit kiválasztotok és ezáltal megmentetek! Ne bántsátok őket, mert ugyanúgy szeretetet igényelnek, mint mi. Még, ha ők feltétel nélkül is szeretnek, amely tulajdonság ránk sajnos nem mindig igaz….
Közeli kutyamenhelyek, ahonnan örökbe fogadhattok:
Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület
http://pomazikutyak.hu/
Ürömi Menhely
http://uromimenhely.hu/
Országos Mopsz Mentő Egyesület
http://www.mopszmentes.hu/
Ne támogasd a szaporítást, fogadj örökbe!

Szeptember:

Zöld-Dök foglalkozásainkon, amelyeket kint a jó levegőn, csodás őszi időben tartottunk, beszélgettünk a természet csodáiról, gyakorlati környezetvédelemről, a jelenleg országunkban illetve a nagyvilágban zajló folyamatokról. 

Öko-játékokat játszottunk, iskolaudvarunkat szelektív módon megtisztítottuk az eldobott szeméttől, gereblyéztünk, feltöltöttük madáritatónkat, öko-faliújságainkra plakátot készítettünk a madáritató fontosságáról. Sétánk folyamán gyönyörködtünk az őszi színekben pompázó iskolaudvarban, a környék és Duna-part szépségeiben.

Továbbra is várunk minden lelkes, környezetéért tenni vágyó alsóst, felsős diákot a Zöld-Dök-be, minden szerdán 14.00-15.00-ig! (Találkozó: földszint 1-es terem)

Gabi néni

Öko-faliújságainkon mostantól egyedi tartalommal az osztályok is megjelennek, amit egy aktuális környezetvédelmi nap köré építve tesznek meg. Szeptemberben az Autómentes hét szolgált témául, amelyet az 5.a és b osztály készített.  Köszönjük Nekik! Íme munkáik:

Alsósaink szeptember 29-én a közeli Mocsáros-tanösvényt járták be, amely Natura 2000-es terület. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához