Néptánc 2017-es tábor

A 2016/17-es tanév végén második alkalommal, immáron kétszer egyhetes turnusban szerveztünk néptánc tábort a gyerekeknek.

A gyerekeknek a délelőtti órákban két vendég néptánc pedagógus kolléga segítségével folyt a tanítás. A férfi és a női pedagógus lehetőséget és betekintést nyújtott a két nem közötti tánctípusok megismerésében és elsajátításában. Mindkét hét végén a legtehetségesebb, legszorgalmasabb és legügyesebb tanulók külön elismerésben és jutalmazásban részesültek.

A néptánc lépések elsajátítása mellett jutott idő más tevékenységekre és játékra is. A kézműves foglalkozásokon érdekes technikák segítségével olyan tárgyakat készítettek a gyerekek, amiket utána hazavihettek. A sportdélután játékos versenyfeladatok elvégzésével zajlott, kemény harcokkal, küzdelemmel.

Bobók Ilus, volt országos íjász bajnok hatalmas türelemmel és szeretettel igazgatta a gyerekek kezében az íjakat, mutatta be a magyar történelem során használt íjtípusokat és rögtönzött házi versenyen még íjászbajnokokat is „kinevelt”.

Ragaszkodva a magyar népzene, -történelem, -fegyverhasználat adta lehetőségekhez, madár bemutató keretében ismerhették meg a gyerekek hazánk őshonos ragadozó madarai közül a sólyom és a kárókatona mellett Mátyás madarát, a fekete hollót. Gergő szakavatott madármentőként sok érdekes esetet mesélt madarairól.

A tábori élet természetesen nem múlhatott el kirándulás nélkül sem, mind a két héten szerveztünk buszos kirándulást a budakeszi Vadasparkba, ahol egy-egy állatgondozó irányításával a nagy- és kisvadak életéről kaptunk ízelítőt.

Egyik délután Tibi bácsi tanított néhány zsonglőrmutatványt.

A tábor mind a két hete nagyon vidáman telt el, a gyerekek jól érezték magukat, a táborból élményekkel és több területre kiterjedő új ismeretekkel távoztak. Már tervezzük a következő év programjait!

Balogh László

néptánctanár