Egy hét Karintiában

2017  június 18-24.

Iskolán első alkalommal szervezte meg egyhetes kirándulását Ausztriába, azon belül is a természeti szépségekben igen gazdag Karintia tartományába. Ballagás után egy nappal 59 kiránduló szülővel és tanulóval indultunk el felfedezni Ausztria déli tartományát. 

Az igen nagy érdeklődés kísérte kirándulást több nyolcadikos tanulónk ballagási ajándékként, az iskolánkban töltött évek méltó befejezéseként kérte szüleitől még októberben. Elmondásuk  és a fényképek szerint is sok-sok élménnyel gazdagodtak és mindenki talált magának egy-egy kedvenc helyet, amiért már önmagában is megérte, hogy eljöjjön. Volt, akit a természet varázsa ejtett rabul, a gleccser méltósága, a  sziklák magasáról nagy robajjal leömlő vízesések, a szurdokot alakító víz ereje, a tiszta vizű alpesi tavak csendes nyugalma vagy pusztán csak a hegyláncok, csúcsok látványa. Volt, akit az emberi kéz alkotásai nyűgöztek le, mint a klagenfurti Minimundus, ahol a világ 150 jelentős épületének a legkisebb részletekig hű makettje látható, a liliputi növényeket bemutató bonsaikiállítás, vagy a Wörthi-tó partján épült Pyramidenkogel, mindezidáig a világ legmagasabb fából készült kilátója, ahonnan csodálatos panoráma tárult a szemünk elé. A bátrabbak adrenalinszintjüket is tesztelték az 1600 méter hosszú, meredek és kacskaringós bobpályán vagy a Pyramidenkogel  tetejéről való lecsúszással. 

Az egyhetes utazás nyújtotta élményekhez a kegyes időjárás is nagyban hozzájárult: amikor már nem bírtuk a hőséget, jókorát csobbantunk a Millstatti-tóban, és egyszerre élveztük a meleget, napsütést, a hűsítő vizet, a bennünket körülvevő csodálatos hegyeket, s nem utolsó sorban, egymás társaságát. 

Június 21-én este különleges, nem tervezett élményben is részünk volt. Szent-Iván éjjelén a helybéliek régi hagyományt követve sötétedéskor a hegyoldalban  hatalmas máglyát gyújtanak, zenével, tánccal, lakomával köszöntve a nyarat. Csapatunk magyar népdalok (“Tavaszi szél vizet áraszt”, “A Csitári hegyek alatt”) eléneklésével köszönte meg, hogy jelen lehetett az ünnepen, nagy sikert aratva a környék lakói körében.

Külön köszönetet szeretnénk mondani a kiránduláson részt vett szülőknek, akik minden lehetséges módon igyekeztek még felejthetetlenebbé tenni a gyerekek számára az együtt töltött napokat.

Terveink szerint jövőre folytatjuk Karintia látnivalóinak felfedezését, hiszen idő hiányában ez alkalommal több programról is le kellett mondanunk. 

Also, auf Wiedersehen in 2018!!!

Varga Judith 

szervező tanár

Képek megtekinthetők: https://photos.google.com/share/AF1QipME_DE0Gzuq60_REtq9hetUKKbDAqNCTEEIaF8rHQgd2DWm65p3fT1-fe-7mWPhOw?key=aTFmYVVlckZabzBNLTkwN2xoeVc4WnpNQUhPUVVn