Támogató intézmény: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Támogatás mértéke: 1 745 000 Ft
Az utazás időpontja: 2017. június 6- 11.
A tanulmányi kirándulás témája: Székelyföldi barangolás Tamási Áron, Ábel a rengetegben című regénye alapján
Támogatott diákok: hetedikesek, 50 fő és öt pedagógus, 34 900 Ft/tanuló
Pályázati azonosító: HAT-16-01-0096

Határtalanul pályázattal Erdélyben

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”
(Tamási Áron)

Iskolánk hetedikesei –néhány hatodikos és nyolcadikos tanulóval kiegészülve- június 6. és 11. között Erdély legszebb részeit járhatták be a Határtalanul pályázat keretében.

Közel 1900 km megtétele során irodalmi és történelmi vonatkozású helyeket is felkerestünk.

A múltba és a távolba révedve álltunk Petőfi Sándor emlékhelyén Héjasfalva és Fehéregyháza között, ahol utoljára látták a költőt a segesvári csatában.
„Ott essem el én,
A harc mezején,
Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül,
S ha ajkam örömteli végszava zendül,
Hadd nyelje el azt az acéli zörej,
A trombita hangja, az ágyudörej,
S holttestemen át
Fújó paripák
Száguldjanak a kivívott diadalra,
S ott hagyjanak engemet összetiporva.”
(Petőfi Sándor)

Aradon a vértanúknak állított emlékművet körbejárva olvasgattuk a jól ismert 13 nevet, meghatottan gondoltunk a többségében nem magyar származású tisztre, akik miattunk áldozták fel életüket.
„Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott – hősi áron –
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.”
(Ady Endere)

Farkaslakán Tamási Áron Kossuth-díjas magyar író sírját kerestük fel a templomkertben. A kövön ez a felirat olvasható: „Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának.”

Marosillyén Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházát látogattuk meg, amelyet a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Szent Ferenc Alapítvány mentett meg.

Szintén Csaba testvér nevéhez fűződik a Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon, ami 1993-ban nyitotta meg kapuit, a dévai ferences kolostor felújítás alatt álló épületében. Megható volt hallgatni és látni az itt élők életét, hétköznapjait.

Déván Kőműves Kelemen fájdalmát is átérezhettük, hiszen mindannyian ismerjük a népballadát, miszerint:
„Egymás között szoros egyességet tettek:
– Melyik felesége hamarább jő ide,
Azt gyengén fogjuk meg, dobjuk be a tűzbe,
Annak gyenge hamvát keverjük a mészbe.
Csak így állítjuk meg magos Déva várát,
És így nyerhessük el annak drága árát…”
(Kőműves Kelemen népballada)

Nem csak irodalmi és történelmi kalandozásaink voltak, hanem ellátogattunk Székelyvarságon az iskolába is, ahol a helyi gyerekek mindennapjaival ismerkedhettünk meg. A beszélgetések mellett focimeccset vívtunk, illetve megtanítottuk őket métázni is. Itt adtuk át az iskolában gyűjtött adományainkat is az iskolásoknak, akik nagy örömmel fogadták ajándékainkat.

Testi edzettségünket a túráink is fejlesztették, hiszen több alkalommal is hosszabb túrát tettünk. Az erdők, a hegyek, a vízesések, a folyók látványa feledtette az egyre inkább igénybe vett lábizmaink fájdalmát.

Megcsodálhattuk a Szent Anna-tavat, a Békás-szorost, a Gyilkos-tó környéke is feledhetetlen lesz számunkra.

Lelki egyensúlyunk érdekében Csíksomlyón a katolikus templomot látogattuk meg, ahol alig egy héttel előttünk félmillió magyar fordult meg a világ minden részéről, hiszen akkor tartották a Csíksomlyói búcsút.

Parajdon a sóbánya világa nyűgözött le minket. A föld alatti látogatási szint 120 m mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A sóvállalat autóbuszával 1250 m hosszú alagúton keresztül jutottunk el a látogatási szinthez, ahol játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó is volt. Az itt eltöltött egy óra nagyon hamar elrepült.

Szállásunkon, a mesés Zeteváralján az estéket, az éjszakákat és nagyon rövid reggeleket töltöttük csak. Nagy szeretettel fogadtak minket, a faházak a szobák minden igényt kielégítettek, a reggeli és vacsora minden alkalommal bőséges és nagyon finom volt.

Minden egyes résztvevőnek, az 55 tanulónak és az 5 pedagógusnak egyaránt életre szóló élményt nyújtott ez a 6 nap.
Köszönjük a lehetőséget!

Az élménybeszámolón készült képekért kattintsanak ide.